Ticaret Bakanlığınca ülkemizde sosyal kooperatif modeline ilişkin farkındalığın artırılması ve sosyal kooperatifçiliğin desteklenmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçları doğrultusunda geliştirilen “Sosyal Kooperatifçilik Tanıtım, Eğitim, Geliştirme ve Uygulama Projesi” kapsamında Manisa’ya gelen ‘Sosyal Kooperatifler Eğitim ve Tanıtım Treni’ etkinlikleri çerçevesinde Sosyal Kooperatif Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya, Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Vali Yardımcısı Mesut Eser, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Ticaret İl Müdür Vekili Kenan Kınay, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, TOBB Manisa İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nilgün Aksoy, uzmanlar, kooperatif yetkilileri, girişimciler katıldı.
Toplantıda, Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Gökçen Mert Korkmaz’ın Sosyal Kooperatifçiliğin tanıtıldığı sunumunun ardından Genç İşi Kooperatif Kurucu Ortağı Mehmet Kuzu ve Yeni Manisa Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Mustafa Pala kooperatifçiliğin önemini anlatarak deneyimlerini paylaştılar.
Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, sosyal kooperatifçilik modelinin topluma yayılması gerekliliğine işaret ederek, “Türkiye’de yüzde 10’un üzerinde engelli var. Bu da şu demektir, ailesi ile birlikte ortalama 4 ile çarparsak toplumun yüzde 40 kesimini engelliler yönüyle ilgilendiriyor. Toplumun diğer bir kesimini de yaşlılar yönüyle ilgilendiriyor. Hemen hemen her evde genç üniversite mezunu ya da lise mezunu işsiz var. Bu bir sosyal–gerçek. Peki bu işsizliğe çözüm olarak sosyal kooperatif model olur mu? Başarılı modelleri buraya getirdik ki, bizzat arkadaşlarımızın ağzından dinleyin bunu. Bu modelle genç işsizliğe de çözüm olabiliriz, yaşlılara da çözüm olabiliriz. Eğitim çok önemli. Bizim eğitim kooperatiflerimiz var. Sunumda gördüğünüz gibi, düşünün ki okul öncesi eğitimdeki çocuğunuzu ya bir devlet kreşine vereceksiniz, çoğu zaman bulamıyor insanlar, devlet yetişemiyor o kadar binlerce aileye, özel firmalar var, kreşler var, Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği esaslar çerçevesinde okul öncesi eğitim veriyorlar. Diyelim ki, her iki modelde eğitimin içeriği hoşunuza gitmedi ya da yetersiz olduğunu düşünüyorsunuz, işte burada karşınıza Sosyal Kooperatif Modeli çıkıyor. Bir eğitim kooperatifi kurabilirsiniz” dedi.
Vali Yardımcısı Mesut Eser, bir ülkenin bir toplumun en önemli ihtiyaç duyduğu unsurlardan birinin teşebbüs kabiliyeti ve girişimcilik olduğunu belirterek, toplum olarak teşebbüs kabiliyeti devlet, kamu kuruluşları ve firmalarla sınırlanırsa potansiyelin önemli bir bölümünün kullanılamayacağını ifade edip, imkanların birleştirilmesiyle bu gücün artacağını söyledi.
Konuşmaların ardından Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu Manisa programına emeği geçen kurum ve kuruluş temsilcilerine plaket takdim etti.
Kodlama Atölyesinde Öğrencilerle Buluşma
Daha sonra Manisa Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasında çocukların eğitim aldığı Kodlama Atölyesine ziyaret gerçekleştirildi.
Seymenoğlu öğrencilerle sohbet ederek, sosyal kooperatifçiliğin önemini anlattı.
Manisa Vali Yardımcısı Mesut Eser, Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve protokol üyeleri ziyaret anısına öğrencilere Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından temin edilen arduino uno başlangıç seti hediye ettiler.